Asistența oferită Ucrainei

Asistența oferită victimei agresiunii militare putiniste, Ucraina, trebuie să aibă în vedere toate aspectele pentru a fi eficientă și a pune capăt războiului în cel mult două luni.

A. Susținerea diplomatică
În primul rând, asistența diplomatică trebuie să fie diversificată, constantă, persistentă și bine coordonată. Statele NATO, UE, celelalte țări care susțin Ucraina trebuie să-și coordoneze capacitățile de negociere diplomatică și de asistență în această materie, astfel încât să neutralizeze sprijinul direct și indirect oferit Rusiei de BRICS, țările africane, națiuni asiatice, sud-americane etc. Aceasta poate fi realizată în mod ideal printr-o reuniune la Geneva sau la New York a tuturor țărilor care susțin victima agresiunii, dar și alte formate sunt posibile. Important este ca aceste guverne să-și folosească întreaga influență și toate resursele de care dispun pentru a convinge alte state reticente sau dependente de Rusia că războiul declanșat de Putin nu poate fi tolerat, întrucât reprezintă nu doar o crimă internațională, dar și o amenințare pe termen lung la adresa stabilității globale. Națiunile Unite au fost un succes tocmai pentru că au o oferit un far de soluționare a războiului.
În plus, NATO și UE trebuie să discute în mod foarte serios cu guvernele care în mod sistematic pun deasupra interesului general pe cel particular, cu atât mai mult în cazurile în care există suspiciuni reale că unele dintre acestea practică un joc dublu. Finlanda și Suedia, dacă doresc, trebuie admise de îndată în NATO. Aplicațiile de aderarea la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei trebuie procesate cu eficiență.

B. Întărirea instrumentelor politice și juridice internaționale
Indiferent ce s-ar mai petrece în acest război, este nevoie de o reformă reală și rapidă a ONU. Este necesar un mai bun echilibru între Consiliul de Securitate și Adunarea Generală a ONU. O țară ar trebui să poată fi declarată agresoare cu votul a două treimi din Adunarea Generală și din Consiliul de Securitate al ONU, fără drept de a opune veto. Cred că o asemenea soluție de echilibru ar putea obține girul unei majorități calificate a Adunării Generale a ONU, care ar putea fi motorul acestei schimbări. Același principiu ar trebui să guverneze instituirea unui tribunal special pentru crime de război.

C. Dinamizarea activității Curții Penale Internaționale
Rănile război nu se vor diminua în absența deschiderii neîntârziate a procesului cu privire la crimele de război din Ucraina. În momentul în care persoanele de pe întregul lanț de comandă al Rusiei, până la ultimul nivel al executanților crimelor de război, dar începând de la Vladimir Putin, Shoigu, Lavrov etc. vor fi conștiente că ar putea fi condamnate pentru crime de război, atitudinea acestora se va schimba. Viitorul este întotdeauna nesigur iar precedentele din fosta Germania nazistă și fosta Iugoslavie miloșevistă vor da de gândit. Nimeni nu este etern, cu atât mai puțin în politică.

D. Continuarea asistenței umanitare
Asistența umanitară acordată refugiaților este un lucru extraordinar, care merită scos în evidență, subliniindu-se rolul unor state precum Polonia, Slovacia, Republica Moldova, România, UE, UK etc. Toate țările lumii trebuie să sprijine acești refugiați și este necesară o colaborare pentru a preîntâmpina traficanții să aibă acces în taberele de refugiați. Fondul pentru reconstrucția Ucrainei trebuie substanțial mărit, pentru a oferi o clară perspectivă postbelică acestei națiuni.

E. Sancțiunile economice
Este intolerabilă realitatea evidențiată de Josep Borrell: „un miliard de euro îl plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”. În acest ritm, agresiunea nu va putea fi stopată la timp și eficient. Prin urmare, este necesară diminuarea la minim a acestor achiziții de gaz și petrol rusesc, politici alternative și urgente de aprovizionare pentru țările dependente de sursele de energie controlate de regimul Putin și o diplomație economică inteligentă și concepută pe termen lung. Politicile de energie verde ar putea fi aplicate mult mai rapid, cu beneficii multiple.

F. Asistența militară
Asistența militară trebuie extinsă la nivelul de care Ucraina are nevoie pentru a câștiga acest război defensiv. În ciuda corupției, incompetenței și caracterului criminal al acțiunii militare rusești, să nu ne facem iluzii cu privire la capacitatea acesteia de a continua să aducă iadul pe pământul Ucrainei. Prin urmare, este nevoie de armament modern, suficient, de muniție, de spitale militare și asistență în această materie, de voluntari bine antrenați, de sprijin informațional. Cu cât mai eficient acest sprijin, cu atât mai rapid vom pune războiului și suferinței. Federației Ruse trebuie să-i fie clar faptul că utilizarea armamentului atomic va însemna o decuplare totală de societatea de state și va întâmpina un răspuns pe măsură.

G. Contracararea Războiului Hibrid
Guvernele știu ce au de făcut pentru a contracara războiul hibrid al Rusiei și trebuie să facă aceste lucruri. Contractarea războiului hibrid nu înseamnă slăbirea mecanismele democratice, dimpotrivă, întărirea acestora, singura soluție viabilă pe termen lung.Cite this blog post
Silviu Miloiu (2022, April 17). Asistența oferită Ucrainei. Silviu Miloiu. Retrieved June 17, 2024, from https://doi.org/10.58079/u6km

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search