Protejarea patrimoniului cultural și natural prin dreptul penal

Cu prilejul zilei patrimoniului mondial și al aniversării a 50 de ani de la adoptarea Convenției Patrimoniului Mondial a UNESCO (Paris, 1972), Universitatea „Valahia” din Târgoviște, prin intermediul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară și Centrului de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu”, organizează pe data de 16 noiembrie 2022, începând de la ora 10, în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară, situat în Campusul din Aleea Sinaia, nr. 13, conferința publică intitulată „PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL ȘI NATURAL PRIN DREPTUL PENAL”, susținută de prof. univ. dr. Augustin LAZĂR de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fost procuror-general al României.
Conferința va fi urmată de prezentarea a două filme documentare:
Documentarul realizat de TVR și intitulat „Tablele legilor municipale de la Troesmis, din mâinile hoților, înapoi la Muzeu”, realizator Emilia Nicolaescu, 2016
„Goana după aurul Transilvaniei”, producător Dan Dimancescu, Kogainon Films Boston, documentar despre investigarea și recuperarea tezaurului spiralelor dacice de aur sustrase din situl UNESCO Sarmizegetusa Regia, 2018.


Prezentarea relevă rezultatele cercetării jurisprudenței în domeniul furtului calificat de bunuri culturale, a traficului și spălării produsului infracțional, specificului recuperării obiectului material, tezaure antice sustrase și traficate ilegal. Totodată, aceasta analizează noua jurisprudență privind lezarea contextului natural de protecție a monumentelor istorice.
Cercetarea deschide un posibil nou domeniu juridic specializat, de nișă – reprezentând o nouă ramură de drept în expansiune -, afirmat principial prin Convenția de la Paris din 16 noiembrie 1972, care vizează protecția patrimoniului mondial cultural și natural. Noul domeniu interdisciplinar, cu inserții la nivel global, distinge între cele două tipuri de patrimoniu. În același timp, favorizează unitatea protecției lor, considerând cultura și natura ca valori comune, modelatoare ale patrimoniul mondial.
Protecția patrimoniului cultural și natural, concepută inițial în dreptul național, se afirmă ca regim juridic tipic și în plan internațional. Uniunea Europeană promovează abordarea integrată a domeniului, apreciind protejarea sa o responsabilitate comună a tuturor părților interesate.
Evenimentul va fi moderat de Prof. univ. dr. habil. Sergiu Musteață, profesor și conducător de doctorat la Școala Doctorală a Universității „Valahia” din Târgoviște.
În deschidere vor adresa un salut organizatorilor și vorbitorilor Conf. univ. dr. Laura-Monica Gorghiu, Rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, și Prof. univ. dr. habil. Silviu Miloiu, prorectorul Universității „Valahia” din Târgoviște și directorul Centrului de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale și Patrimoniu Cultural „Grigore Gafencu”.
Participarea este gratuită, dorită și deschisă tuturor celor interesați, profesori, specialiști în patrimoniu cultural și natural, juriști, istorici, muzeografi, arhiviști, arheologi, arhitecți, jurnaliști, membri ai comunității locale, ai organizațiilor non-guvernamentale active în acest domeniu, iubitorilor și deținătorilor de patrimoniu, publicului pasionat și cu deosebire studenților, masteranzilor, doctoranzilor și elevilor.
OpenEdition suggests that you cite this post as follows:
Silviu Miloiu (November 16, 2022). Protejarea patrimoniului cultural și natural prin dreptul penal. Silviu Miloiu. Retrieved April 25, 2025 from https://doi.org/10.58079/u6kv