„Votum posui”: Universitatea „Valahia” din Târgoviște în ziua alegerii noului său rector

Voi vota un om, o echipă, un program și o universitate!

 Voi vota un om inteligent, echilibrat, onest, implicat, dinamic, cu calități și abilități de conducere remarcabile, cu experiență îndelungată la nivelul conducerii înalte a universității, cu competențe excelente de comunicare și organizare, cu un portofoliu științific și educațional care-i face cinste, cu capacități interculturale certificate, cu o scară de valori consolidată, cu spirit pozitiv și o înclinație naturală către guvernanță democratică, cooperare și găsirea de soluții.

Voi vota echipa din care fac parte pentru că am încredere că împreună cu membrii acesteia și cu toți colegii noștri, cu studenții – și cu Dvs., cei care citiți acest mesaj, fie că sunteți un membru al comunității universitare sau un privitor din exterior care poate fi de folos acestei construcții instituționale – vom oferi o nouă dinamică universității noastre, vom clădi ce trebuie clădit, vom sădi ce trebuie sădit, vom îndrepta ce trebuie îndreptat, vom îmbunătăți ce trebuie îmbunătățit, vom păstra ce trebuie păstrat, vom premia ce trebuie premiat, vom prețui ce trebuie prețuit, vom recunoaște meritele ce trebuie recunoscute, vom strânge mâna onestă care ni se întinde, vom împlini ce trebuie împlinit, vom uni și vom întări, astfel încât ideile noastre, ale tuturor celor cu gânduri bune pentru alma mater, să prindă viață cât mai bine și mai repede.

Voi vota un program în care mă regăsesc, un program care vorbește prin cuvinte și de dincolo de cuvinte, vorbește despre oameni și prin oameni, creează un viitor și o cale, ne angajează pe toți și ne responsabilizează în egală măsură, ne răsplătește și ne oferă garanții de viitor că universitatea își va păstra gradul ridicat de încredere, va promova în categoria universităților de educație și cercetare, va face un pas substanțial înainte în ceea ce privește ierarhizarea programelor de studii, va finaliza construirea campusurilor din cele două județe unde funcționează, inclusiv a bibliotecii centrale universitare, va păși mai apăsat pe sensul spre calitate și performanță, în care motorul principal vom fi noi, cadre didactice și studenți, dar și cercurile sociale concentrice din jurul nostru, instituții publice, instituții de cultură și muzeale, companii și firme care oferă internship-uri sau doresc să realizeze programe de studii sau de formare profesională, organele de presă interesate de bunul mers al universității, parteneri naționali și internaționali pe care-i așteptăm alături de noi. Cinci suntem o echipă, 275 suntem o comunitate, 7500 suntem o forță, iar noi dorim ca fiecare dintre cei 7500 de studenți, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, profesori, cercetători, personal nedidactic și auxiliar să contribuie la mai binele lor și la mai binele comun, ceea ce constituie însăși esența programului nostru.

Trăim într-un oraș medieval, iar noi, ca universitate, dorim să arătăm prețuire față de trecut și să găsim în istoria vechii  reședințe domnești resursele pentru a consolida o identitate aparte, o identitate veritabilă, o identitate cu adevărat a sa universității cu nume de țară, așa cum o definea Președintele Academiei Române, Profesorul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Votez această universitate ot Târgoviște pentru că aceasta este chemată să contribuie la renașterea acestui oraș din avatarurile tranziției și postcomunismului, la performanță și prestigiu, așa cum prestigios a fost trecutul ei și prestigioasă a fost chiar și decadența sa versificată de Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu și Vasile Cârlova.

Ce facem noi cu această Universitate? întreba rectorul Călin Oros. Nu, nu era o întrebare retorică! Votul nostru de astăzi va fi cel mai bun răspuns! Votați cum vă dictează conștiința, nu vă fotografiați votul, aveți speranță, încredere și răbdare! Va fi așa cum ne dorim.

Vă invităm la dialogul votului! Fiți alături de Universitate!

Ron Blonder, șefa Grupului de Educație Chimică, Departamentul de predare a științelor al Institutul Weizmann de Știință:

Este privilegiul meu să mă exprim în favoarea profesoarei Laura M. Gorghiu și să susțin pe deplin promovarea în funcția de rector al Universității „Valahia” din Târgoviste. O cunosc pe profesoara Gorghiu de când am început în colaborare proiectul nostru european, în urmă cu aproximativ 8 ani, și urmăresc îndeaproape activitatea ei de atunci. În toți acești ani, activitatea sa științifică și personalitatea ei sunt ca un far călăuzitor în Comunitatea Educației Chimice.

Citiți mesajul integral aici.

Andrew C. Bullough, cercetător principal la Institutul Sheffield de Educație:

„De-a lungul timpului împreună, în cadrul proiectului Engage, am dezvoltat o legătură puternică cu Laura și echipa Universității „Valahia” din Târgoviște, bazată pe încredere și înțelegere reciprocă. Am apreciat acest parteneriat. Laura a fost cea mai activă parteneră în realizarea proiectului nostru. Acest lucru a fost remarcat și de evaluatorul nostru independent, Dr. Stella Mascarenas Keyes, care a comentat cu privire la succesele Laurei și ale echipei UVT, de aceea am preluat acest extras direct din raportul final de evaluare pentru a vi-l împărtăși.”

Citiți mesajul integral aici.

Monica Divitini, profesor de tehnologie avansată, Departamentul de Informatică și Știința informaticii, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie

„În toți acești ani, am ajuns să o apreciez pe prof. Gorghiu ca o membră activă a comunității internaționale de cercetare, implicată laborios în diverse proiecte educaționale și de cercetare orientate spre introducerea sau extinderea rolului TIC în educație. În decursul colaborării noastre, prof. Gorghiu s-a dovedit a fi un cercetător angajat, un manager științific dedicat, un profesor entuziast și un om de echipă de excepție.”

Citiți mesajul integral aici.

Maria Kordaki, conferențiar universitar, Departamentul de Tehnologie Culturală și Comunicare, Universitatea Egeană

Pe baza colaborării mele de cinci ani cu Dr. L.M. Gorghiu, pot afirma că are o personalitate carismatică prin prisma abilităților extraordinare de comunicare și organizare, spirit de echipă, capacități de conducere eficiente, gândire pozitivă, autenticitate, precum și capacitatea de a acționa calm, rapid și inteligent pentru a rezolva problemele.”

Citiți mesajul integral aici.

Rachel Mamlok, șefa Centrului Național de Chimie al Institutul Weizmann de Știință:

„Am fost întotdeauna impresionată de personalitatea remarcabilă a profesoarei Laura Gorghiu și de capacitatea ei de a împărtăși ideile sale cu ceilalți parteneri și de a colabora cu ei.”

Citiți mesajul integral aici.

Yael Shwartz, șefa Centrului Național pentru profesorii de știință și tehnologie, Institutul Weizmann de Știință:

Aș dori să subliniez că prof. Gorghiu demonstrează performanțe deosebite în toate celelalte criterii academice: management, predare, îndrumarea studenților și a absolvenților, elaborarea granturilor de cercetare și a publicațiilor. Prof. Gorghiu contribuie continuu și semnificativ la comunitatea [științifică] prin îmbunătățirea predării științei în România, în Europa și pe plan internațional.

Citește mesajul integral aici.

Autorul este membru al echipei Conf. univ. dr. Monica Gorghiu, candidată la poziția de rector al Universității „Valahia” din Târgoviște.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.